Left Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä

Saattaisit pitää myös
8,90€
16,88€ 21,10€
Suomalaiset Jouluperinteet: Lämpöä ja valoa pimeään talveen

Suomalaiset Jouluperinteet: Lämpöä ja valoa pimeään talveen

Joulu on yksi Suomen ja koko maailman odotetuimpia juhlia. Tässä artikkelissa syvennymme suomalaisten jouluperinteiden ytimeen, tutustumme jouluherkkuihin ja kerromme, miten suomalaiset valmistautuvat juhlaan, joka tuo valoa pimeään talveen.

Joulujuhla on saanut vaikutteita sekä kristillisestä uskosta että vanhoista pakanallisista talvipäivänseisauksen juhlista. 

Suomalaisessa kodissa joulu alkaa koristelusta. Valot ja koristeet ovat olennainen osa joulun tunnelman luomista pimeän talven keskellä. Tämän lisäksi hankitaan ja koristellaan kuusi, sytytetään kynttilöitä ja tehdään jäälyhtyjä.

Perinteiset jouluruoat ja herkut

Jouluateria on Suomessa juhlan kohokohta. Perinteisiin jouluruokiin kuuluu muun muassa kinkku, laatikot, rosolli ja riisipuuro. Lisäksi juhlapöydässä jälkiruokina on usein joulutorttuja ja piparkakkuja.

Joulukinkku on suomalaisen joulupöydän keskipiste ja se valmistetaan perinteisesti uunissa pitkään ja hartaasti paistaen. Kinkku maustetaan usein sinapilla ja korppujauhoilla, jotka antavat sille herkullisen kuoren. Joulukinkku tarjoillaan usein kylmänä ja siitä riittää syötävää useammaksi päiväksi.

Laatikot ovat olennainen osa suomalaista joulupöytää. Tyypillisimpiä laatikoita ovat lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja perunalaatikko. Nämä laatikot valmistetaan pääraaka-aineiden, riisin tai ohran, sekä mausteiden, kuten siirapin ja muskotin, kanssa uunissa haudutettuna. Laatikot tarjoillaan lämpiminä ja ne tuovat joulupöytään makeaa syvyyttä.

Rosolli on värikäs salaatti, joka koostuu punajuuresta, porkkanasta, perunasta ja omenasta. Usein siihen lisätään myös suolakurkkua ja sipulia, ja koko komeus kruunataan kermavaahdolla. Rosolli on sekä kaunis että raikas lisä joulupöytään.

Jouluaattona monissa suomalaisissa kodeissa tarjoillaan aamiaiseksi riisipuuroa, joka on keitetty maidon kanssa. Perinteeseen kuuluu sekoittaa puuroon yksi manteli, ja sen löytäjälle luvataan onnea tulevalle vuodelle. Riisipuuro tarjoillaan yleensä sokerin, kanelin ja maidon kera.

Leivonnaiset ovat tärkeä osa suomalaista joulua. Joulutortut, tähden muotoiset leivonnaiset, täytetään luumuhillolla ja paistetaan rapeiksi. Piparkakut, mausteiset ja rapeat keksit, muovaillaan usein jouluaiheisiksi kuvioiksi kuten tähdiksi, sydämiksi ja kuusiksi. Ne ovat paitsi herkullisia myös hauskaa leivontaa koko perheelle.

Glögi, mausteinen ja usein alkoholia sisältävä juoma, on suomalaisen joulun lämmittäjä. Se valmistetaan lämmittämällä punaviiniä tai mehua mausteiden, kuten kanelin, neilikan, inkiväärin ja kardemumman, kanssa. Tarjoillessa glögiin lisätään usein rusinoita ja mantelilastuja.

Nämä ruoat yhdessä luovat suomalaisen joulupöydän, joka on täynnä makuja ja perinteitä. Ne tarjoavat loistavan tavan kokoontua yhdessä perheen ja ystävien kanssa nauttimaan juhlasta ja toistensa seurasta.

Joulupukki ja lapin taika

Ei voida puhua suomalaisesta joulusta mainitsematta Joulupukkia, joka on koko maailmassa tunnettu hahmo. Lapista, Joulupukin virallisesta kodista, on tullut globaali jouluun liittyvä matkakohde.

Joulu on aikaa pysähtyä, nauttia läheisten seurasta ja levähtää. Se on aika, jolloin suomalaiset keskittyvät perheeseen, ystäviin ja yhteisöön. Toivomme, että nämä perinteet ja vinkit auttavat sinua luomaan oman, unohtumattoman joulun.

 

Dronningholm Tähtitorttu Luumumarmeladi 270g

Risella Puuroriisi 1kg

SANTA MARIA Piparkakkumauste 18 g