Left Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä

Saattaisit pitää myös
8,90€
16,88€ 21,10€
Suomalainen Vappu: Kevään juhlan perinteet ja herkut

Suomalainen Vappu: Kevään juhlan perinteet ja herkut

Vappu on yksi Suomen suosituimmista juhlista, joka symboloi kevään alkua ja tuo yhteen niin perheet kuin ystävätkin juhlimaan. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle vapun perinteisiin, tarjoamme parhaat vinkit vappujuhlien järjestämiseen ja esittelemme herkullisimmat vappuruoat, jotka tekevät juhlastasi unohtumattoman.

Vapun historiallinen tausta Suomessa

Vappu, eli toukokuun ensimmäinen päivä, juontaa juurensa vanhoista kevätriiteistä, ja on vuosien saatossa muotoutunut työväen ja opiskelijoiden juhlaksi. Suomessa vapun juhlinta yhdistää iloisen yhdessäolon, kevään saapumisen juhlistamisen ja toiveikkaan katseen tulevaan. Vappu onkin erinomainen tilaisuus nauttia ulkoilmasta ja herkullisista sesongin mukaisista ruoista.

Vapunvietto eri puolilla Suomea

Vaikka vappua juhlitaan kaikkialla Suomessa, on sillä alueellisia eroja. Helsingissä vappuun kuuluu perinteisesti suuri kulkue ja piknik Kaivopuistossa, kun taas Turussa vappuun liittyy voimakkaasti jokirannan juhlinta. Yhteistä kuitenkin on siman, munkkien ja tippaleipien nauttiminen, jotka kuuluvat vappupöytään niin pohjoisessa kuin etelässäkin.

Parhaat vinkit onnistuneeseen vappujuhlaan

Järjestettäessä vappujuhlaa kannattaa panostaa rennon iloisen tunnelman luomiseen. Koristele tila keväisin värein ja tarjoa runsaasti perinteisiä vappuherkkuja. 

Vappuherkkujen valmistaminen itse tuo juhlaan ainutlaatuisen tunnelman, mutta löydä kaikki perinteiset vappuherkut myös kaupasta.Yksi vapun tunnetuimmista ruokalajeista on munkki, joka on pyöreä, uppopaistettu makea leivonnainen. Munkit voi olla sokeroidut tai täytetty hillolla, ja ne ovat vastustamattoman herkullisia, erityisesti tuoreina ja lämpiminä.

Toinen vappuun erottamattomasti kuuluva herkku on tippaleipä, joka on sokerilla kuorrutettu taikinaverkko. Tippaleipien rakenne on kevyt ja ilmava, ja niiden valmistus vaatii taitoa.

Sima on olennainen osa vappupöytää. Tämä perinteinen kotitekoinen juoma on mieto, hieman alkoholia sisältävä kupliva herkku, joka on valmistettu vedestä, sitruunasta, rusinoista ja sokerista. Sima muistuttaa hieman sitruunalimonadia ja tarjoillaan yleensä kylmänä.

Salaatit, erityisesti perunasalaatti, ovat myös suosittuja. Perunasalaatti Suomessa sisältää tyypillisesti keitettyjä perunoita, sipulia, maustekurkkua ja usein kermaviili- tai majoneesipohjaista kastiketta. Se on raikas lisä vappumenuun, tasapainottamaan makeiden leivonnaisten tuomaa täyteläisyyttä.

Vappuun kuuluu myös grilliruoka, sillä moni suuntaa vappuna ulos nauttimaan kevätsäästä. Grillatut makkarat, lihat ja kasvisvartaat ovat tavallisia tarjottavia, ja ne tarjoillaan usein tuoreiden salaattien ja leipien kera. Löydät Suomikaupan Vappu-valikoiman täältä. 

Vappu lasten kanssa

Vappu on erityisen ihanaa aikaa lapsille. Järjestä vappupäivänä tehtäviä, kuten kasvomaalausta, ilmapallojen puhallusta ja kuplien puhaltamista. Lapset nauttivat myös piñatan rikkomisesta, mikä on hauska tapa viettää aikaa yhdessä.